24.04.2024 r. odbyła się oficjalna gala Marki Lokalnej Komturii Natury, gdzie uhonorowano wyjątkowe podmioty, które otrzymały zaszczytny Znak Promocyjny Marki Lokalnej Komturii Natury! 🏆
👏 Oto nasi dumni laureaci pierwszej edycji konkursu:
- Ekologiczne Gospodarstwa Pszczelarskie “Eko-Barć 1954” Krzysztof Patalas (w kategorii produkt spożywczy za miód nektarowy leśny).
- Cukiernia Angelika (w kategorii produkt spożywczy za pączka z wiśnią).
- Gospodarstwo Nasienne Zbigniew Kaszuba, Tłocznia Olejów “Smak Życia” (w kategorii produkt spożywczy za olej lniany zimno tłoczony).
- Pasieka pod Basztą (w kategorii produkt spożywczy za pierzgę).
- Pasieka Pod Basztą (w kategorii produkt spożywczy za miód wielokwiatowy z maliną).
- Pasieka Pod Basztą (w kategorii produkt, rękodzieło za figurkę z naturalnego wosku pszczelego)
- Fundacja Czekoladowa Angelika (w kategorii produkt spożywczy za truflę miodową z pyłkiem pszczelim).
- Gospodarstwo Warzywne Artur Kiedrowski (kategoria produkt spożywczy za pomidory kiszone).
- Gospodarstwo Sadownicze Michał Laskowski (kategoria produkt spożywczy za gruszkę odmiana konferencja).
- Zagroda Edukacyjna Szyszka (kategoria usługi).
- Pomorska Akademia Jeździecka, Stajnia Tarant (kategoria usługi).
- Gorzelnia Gwieździn (kategoria usługi).
Gratulujemy serdecznie wszystkim laureatom! 💚🌾
Podczas uroczystości nie mogło zabraknąć również miejsca na wyróżnienie podmiotów, które nie zdołały uzyskać Znaku Promocyjnego Marki Lokalnej Komturia Natury:
- Agroturystyka DANA,
- Ewa Kiedrowska,
- Fajna Fabryka Paweł Kopczak,
- Stowarzyszenie “Na Rzecz Rozwoju Miasta i Gminy Debrzno”,
- Zielona Pracownia Małgorzata Laskowska,
- Gospodarstwo Nasienne Zbigniew Kaszuba, Tłocznia Olejów “Smak Życia” (za olej rzepakowy),
- Pasieka pod Basztą (za miód wielokwiatowy).
Dla tych podmiotów Kapituła Konkursowa przygotowała rekomendacje, które pomogą im lepiej przygotować się do kolejnej edycji konkursu i jeszcze lepiej dostosować do kryteriów konkursu.
🎶 Podczas gali delektowaliśmy się także koncertem w wykonaniu Pana Miłosza Gawrońskiego oraz degustacją lokalnych smakołyków. 🍯🍏
Fot.: Kamilę Podhajny, Dariusza Staneckiego, Wojciecha Piepiorkę (Dziennikarz Weekend FM).
Producenci i usługodawcy, którzy otrzymali certyfikat Komturii Natury.
Kapituła Konkursowa wraz z pracownikami Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Ziemi Człuchowskiej.
Wręczenie certyfikatu Komturii Natury, Zbigniew Kaszuba (Tłocznia Olejów “Smak Życia”), Grzegorz Brodziak (Prezes Goodvalley, przewodniczący Kapituły Konkursowej), Angelika Kallas (Prezeska Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Ziemi Człuchowskiej).
Wręczenie certyfikatu Komturii Natury, Izabela Berendt (Fundacja Czekoladowa Angelika).
Wiceprezes Stowarzyszenia LGDZC Ilona Sołtyk-Grabowska, Prezeska Stowarzyszenia LGDZC Angelika Kallas, Kapituła Konkursowa: Grzegorz Brodziak, Bogdan Donke, Arkadiusz Jażdżejewski, Tomasz Tatara, Ilona Dziewiałtowska-Gintowt, Janusz Ryngwelski, Daniel Orłowski, Adam Satro.
Dorota Cieplińska (Sekretarz Stowarzyszenia LGDZC), Ilona Kaczmarczyk (Agroturystyka DANA), Krzysztof Myhal, Nina Pachura (Dyrektorka Inkubatora Przedsiębiorczości Cierznie).
Joanna i Tomasz Szyszka (Zagroda Edukacyjna u Garncarza “SZYSZKA”, Krzysztof Myhal.
Małgorzata i Michał Laskowscy (Gospodarstwo Sadownicze w Grzymisławiu), Krzysztof Myhal.
Izabela Berendt (Fundacja Czekoladowa Angelika), Krzysztof Myhal.
Martyna Patalas (Ekologiczne Gospodarstwo Pasieczne “Eko-Barć 1954”), Krzysztof Myhal, Piotr Zabrocki (Burmistrz Miasta Czarne).
Kamila Podhajny, Kacper Dąbek (Gorzelnia Gwieździn), Bogdan Donke (Wiceprezes, Członek Zarządu Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej).
Marek Baranowski, Krzysztof Myhal, Adam Bondarenko.
Zakupy lokalnych produktów w namiocie Komturii Natury.