Olej z ostropestu to ogromne źródło antyutleniaczy oraz flawonolignanów (sylimaryny). Znany jest przede wszystkim
dzięki swemu dobroczynnemu działaniu na wątrobę. Posiada zdolność ochrony oraz stymulowania jej do
regeneracji. Chroni on komórki wątroby przed niekorzystnym działaniem naturalnych metabolitów, które tworzą się w
naszym organizmie, a także przed truciznami, które dostają się do naszego organizmu ze środowiska zewnętrznego:
metalami ciężkimi, toksyną muchomora sromotnikowego, pestycydami, alkoholem czy lekami, które także można
rozpatrywać pod kątem trucizny dla organizmu.
Olej z ostropestu zapobiegawczo jest polecany szczególnie osobom, które na co dzień mają do czynienia z toksynami, np.
pracują w warunkach szkodliwych. Może być on również używany osłonowo i regenerująco podczas leczenia jak i po
leczeniu silnymi antybiotykami, lekami przeciwwirusowymi, w trakcie lub po przebytej chemioterapii.
Pozostałe istotne składniki oleju z ostropestu to między innymi flawonoidy, aminy biogenne, witamina C, fitosterole,
garbniki, kwas linolowy i sole mineralne. Wszystkie te elementy wspomagają działanie sylimaryny, a także poszerzają
zakres prozdrowotnego oddziaływania ostropestu.
Olej ten warto użyć we wspomnianych sytuacjach zatrucia organizmu, ale również przy problemach skórnych. Doskonale
sprawdzi się przy gojeniu się ran, owrzodzeń, oparzeń, odleżyn czy leczeniu egzemy czy łuszczycy. Można go stosować
zewnętrznie, w postaci regularnych okładów, lub wcierać olej w chorobowo zmienione miejsce. Efekty są widoczne już po
kilku tygodniach. Pomaga również przy kłopotliwych krwawieniach wzmacniając ściany naczyń krwionośnych i różnego
rodzaju stanach zapalnych.
Świetnie pasuje jako dodatek do sałatek i innych potraw na zimno – posiada lekko gorzki, orzechowy smak oraz
żółto-brązową barwę. Reguluje czynności trawienne i poprawia apetyt. Warto go mieć w swojej kuchni. Leczniczo powinno
spożywać się go 3 razy dziennie po łyżeczce przed posiłkami, profilaktycznie – raz dziennie.
Ale uwaga wymienione powyżej własności oleju lnianego zachowane są wyłącznie w oleju wytłoczonym
technologią tzw. „na zimno” czyli w temperaturze poniżej 45 st. Celsjusza
Dla porównania, oleje, które są powszechnie dostępne na półkach sklepowych, są wytwarzane przy temperaturze do 160 stopni Celsjusza, a dodatkowo
rafinowane. Temperatura rafinowania oleju wynosi nawet do 300 stopni Celsjusza.
I taki właśnie olej oferujemy Państwu z lokalnych surowców Komturii Natury,
z Doliny Debrzynki,
z lokalnej Firmy Tłoczni Olejów „SMAK ŻYCIA”
dzięki swemu dobroczynnemu działaniu na wątrobę. Posiada zdolność ochrony oraz stymulowania jej do
regeneracji. Chroni on komórki wątroby przed niekorzystnym działaniem naturalnych metabolitów, które tworzą się w
naszym organizmie, a także przed truciznami, które dostają się do naszego organizmu ze środowiska zewnętrznego:
metalami ciężkimi, toksyną muchomora sromotnikowego, pestycydami, alkoholem czy lekami, które także można
rozpatrywać pod kątem trucizny dla organizmu.
Olej z ostropestu zapobiegawczo jest polecany szczególnie osobom, które na co dzień mają do czynienia z toksynami, np.
pracują w warunkach szkodliwych. Może być on również używany osłonowo i regenerująco podczas leczenia jak i po
leczeniu silnymi antybiotykami, lekami przeciwwirusowymi, w trakcie lub po przebytej chemioterapii.
Pozostałe istotne składniki oleju z ostropestu to między innymi flawonoidy, aminy biogenne, witamina C, fitosterole,
garbniki, kwas linolowy i sole mineralne. Wszystkie te elementy wspomagają działanie sylimaryny, a także poszerzają
zakres prozdrowotnego oddziaływania ostropestu.
Olej ten warto użyć we wspomnianych sytuacjach zatrucia organizmu, ale również przy problemach skórnych. Doskonale
sprawdzi się przy gojeniu się ran, owrzodzeń, oparzeń, odleżyn czy leczeniu egzemy czy łuszczycy. Można go stosować
zewnętrznie, w postaci regularnych okładów, lub wcierać olej w chorobowo zmienione miejsce. Efekty są widoczne już po
kilku tygodniach. Pomaga również przy kłopotliwych krwawieniach wzmacniając ściany naczyń krwionośnych i różnego
rodzaju stanach zapalnych.
Świetnie pasuje jako dodatek do sałatek i innych potraw na zimno – posiada lekko gorzki, orzechowy smak oraz
żółto-brązową barwę. Reguluje czynności trawienne i poprawia apetyt. Warto go mieć w swojej kuchni. Leczniczo powinno
spożywać się go 3 razy dziennie po łyżeczce przed posiłkami, profilaktycznie – raz dziennie.
Ale uwaga wymienione powyżej własności oleju lnianego zachowane są wyłącznie w oleju wytłoczonym
technologią tzw. „na zimno” czyli w temperaturze poniżej 45 st. Celsjusza
Dla porównania, oleje, które są powszechnie dostępne na półkach sklepowych, są wytwarzane przy temperaturze do 160 stopni Celsjusza, a dodatkowo
rafinowane. Temperatura rafinowania oleju wynosi nawet do 300 stopni Celsjusza.
I taki właśnie olej oferujemy Państwu z lokalnych surowców Komturii Natury,
z Doliny Debrzynki,
z lokalnej Firmy Tłoczni Olejów „SMAK ŻYCIA”